Poblaciones del Maresme
El MaresmeVivir en
Alella
Información básica
- Habitantes: 9.764
- Superfície: 9,60 km2
- Altitud: 90 m.
- Densidad: 1.017 h/km2
Comunicaciones
- C-1 Renfe (El Masnou)
- Bus a Barcelona i circumval·lació El Masnou- Alella-Teià
- C-32 A Barcelona 18 K.
SITUACIÓ
Alella, a 90 metres d'altitud sobre el mar i un terme municipal de 9,59 km2. Se situa a les valls de marina de la serralada de Sant Mateu. El relleu és el propi del litoral; un terreny granític erosionat per les rieres. De fet, el municipi té dues rieres: la de la Coma Clara i la Coma Fosca. Amb la seva unió formen la riera d'Alella, que desemboca al mar pel municipi del Masnou. La vila té un microclima on predomina el sol i uns nivells de pluviositat molt baixos, fet que ha determinat el terreny fent-lo ideal per a la producció vinícola.
És també de visita obligada el Parc de la Serralada Litoral, al qual Alella en forma part.
Les comunicacions són: la N-II, la C-32, la BP – 5002, des de Granollers i amb els transports públics d'autobús o RENFE.
HISTÒRIA
Pel que fa a la història del poble, l'home apareix a Alella al neolític mitjà (1500 anys a.C) amb una cultura pobra, que millora considerablement amb les invasions celtes, a l'edat del bronze. Les restes humanes recollides al municipi constitueixen una troballa excepcional en tractar-se de fosses col·lectives, quelcom difícil de trobar, que mostren uns tipus alts, forts i, pel que sembla, d'edats molt avançades.
El primer document on apareix esmentat Alella és del 975, en una venda de terres de Premià, com a límit de ponent d'aquest municipi; i el segon és del 980 (sota les formes d'Alella i Elella).
ZONA VITIVINÍCOLA
El poble compta amb una llarga tradició de viticultors i elaboradors de vins, que sota la seva denominació d'origen (D.O. Alella) fan de la localitat un indret especial al Maresme, l'únic de la comarca que va saber refer-se del cop que la fil·loxera va suposar per a les vinyes catalanes.
CULTURA I SOCIETAT
La cultura d'Alella té importants manifestacions com les festes populars. Una de les més emblemàtiques és la Festa de la Vellesa, que se celebra des de fa 50 anys en honor als avis i àvies del poble. La Festa Major de Sant Feliu, l'1 d'agost. A part, des de fa més de 40 anys, la festa de la Verema ha esdevingut la més popular del poble, amb una mostra de vins i de restauració.
Parlar d'Alella és també fer-ho sobre la figura de Gaudí: la principal petjada del modernisme al poble va lligada a la figura d'Antoni Gaudí i, singularment, al projecte que va realitzar el juliol del 1883 per a la Capella del Santíssim Sacrament de l'Església Parroquial de Sant Feliu d'Alella. A més, el poble disposa de més obres modernistes molt interessants per al visitant.
En l'aspecte social, Alella gaudeix de diversos equipaments com el Centre Cultural Can Lleonart, la Biblioteca, i el Poliesportiu i Piscina Municipal.