Vivir en

Pineda de Mar


Entrada de Pineda de Mar
Vista de Pineda de Mar
Platja de Pineda de Mar
Vista de l'estació de tren de Pineda de Mar
Can Comes de Pineda de Mar
Vista de l'Esglesia de Pineda de Mar
Entrada de Pineda de Mar
Vista de Pineda de Mar
Platja de Pineda de Mar
Vista de l'estació de tren de Pineda de Mar
Can Comes de Pineda de Mar
Vista de l'Esglesia de Pineda de Mar

Información básica

  • Habitantes: 26.659
  • Superfície: 10,70 km2
  • Altitud: 10 m.
  • Densidad: 2.491 h/km2

Comunicaciones

  • C-1 Renfe
  • A Barcelona Girona i altres poblacions
  • G-32 / N-II Distancia a Barcelona 57 km. a Girona 50 km. i a Mataró 26 km.

SITUACIÓ

 

Pineda de Mar és un municipi de l'Alt Maresme que se situa entre Calella, a l'oest; Tordera a l'est; Santa Susanna, al nord i el mar Mediterrani al sud. La localitat té una superfície de 10,7 Km2 i 26. 659 habitants.

 

Les zones agrícoles i forestals ocupen gairebé el 70% del terme municipal, mentre que la resta està ocupada pel nucli urbà, les urbanitzacions i les àrees industrials. El 10% de la vila es troba dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

 

El nucli urbà de Pineda de Mar està situat a 10 m sobre el nivell del mar, entre la serralada Litoral i el mar Mediterrani.

 

El poble està definit geogràficament pel pla d'en Llobet, el Turó de la Guàrdia (235 m) i Mare de Déu de Gràcia (94,7 m), a l'est; Montpalau (236 m) i el veïnat de Sant Pere del Riu, al nord, el Turó de la Punta de Garbí (419 m), el Turó de Migjorn (405 m) i el Turó del Llevant (409,5 m), al nord-est i el rierany dels Frares i el Sot de la Torre, a l'est.

 

A Pineda s’hi pot arribar en cotxe des de la N-II, per l’autopista del Maresme C-32 i, amb transport públic, amb els serveis d'autobusos regulars i els trens de rodalies de RENFE.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Pineda de Mar té moltes entitats, que constitueixen un dels centres essencials de la vida al poble. Tenim, així, la Cooperativa Agrària, o la AAVV Tramuntana, el Club de Petanca, la Coral Pinendenca, o la de Tècniques Visuals Pinendenca, entre moltes altres que conformen una llarga llista.

 

Entre les múltiples festes i activitats d’oci i culturals que es fan a Pineda de Mar, cal destacar el Concurs de Teatre, que se celebra al febrer, al Centre Recreatiu i Cultural de Pineda de Mar per l’Escola de Teatre Artur Iscle.

 

A més d’aquest centre, hi podem afegir altres serveis que Pineda ofereix als seus habitants, com el Casal de la Dona, o el Casal d’Estiu, l’Escola de Música, o la d’Adults, a més de l’Espai Jove, o el servei municipal de Promoció Econòmica, d’Informàtica i Noves Tecnologies i el d’Esports.

 

L'activitat econòmica de Pineda de Mar es desenvolupa mitjançant les empreses de serveis, el comerç, l'hostaleria i la indústria (molt variada, però majoritàriament tèxtil).

 

L'evolució, com en la majoria de poblacions costaneres, ha estat d'augment dels serveis i el comerç, en detriment de la tradició agrícola.

 

D’altra banda, el poble també disposa de la Fundació Pública Municipal Joan Josep Tharrats d'Art Gràfic, que va ser inaugurada el 6 d'abril de 1991 i ocupa una sala de 200 m2, ubicada al segon pis de l'edifici de l'Ajuntament.

 

Actualment, recull un fons de 500 obres, tant de Tharrats com de diversos artistes plàstics de gran prestigi, com ara J. Brossa, Josep Guinovart, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Joan Miró o Joan Ponç. A més a més, té una biblioteca annexa especialitzada en l'obra de Tharrats i en l'art gràfic en general.

 

Les festes i fires tradicionals de Pineda de Mar se celebren el 27 de desembre, i el 29 d’agost, dia de la degollació de Sant Joan Baptista, a més de l’Aplec de la diada de Sant Jaume, i la fira del 24 de juny.