Vivir en

Òrrius


Vista d'Orrius
Vista d'Orrius
Vista d'Orrius
Església de Sant Andreu d'Orrius
Carrer al centre urbà d'Orrius
Entrada d'Orrius
Vista d'Orrius
Vista d'Orrius
Vista d'Orrius
Església de Sant Andreu d'Orrius
Carrer al centre urbà d'Orrius
Entrada d'Orrius

Información básica

  • Habitantes: 730
  • Superfície: 5,70 km2
  • Altitud: 259 m.
  • Densidad: 128 h/km2

Comunicaciones

  • C-1 (Mataro)
  • Mataró - Atgentona - Orrius
  • C-31 C-32 BV-5106

Poblaciones vecinas

SITUACIÓ

 

Òrrius és un petit oasi de tranquil·litat al límit entre les comarques del Maresme i el Vallès Occidental. Té una orografia accidentada i està mancat de vistes al mar, una raresa en una comarca on el mar ha tingut un paper transcendental en la seva economia i cultura. En el relleu del terme municipal cal destacar el massís de Céllecs amb el turó del Gros, de 534 metres.
 

 

El municipi té una altitud de 257 metres sobre el nivell del mar, amb una superfície de 5,57 km2, en els quals la massa forestal té una gran presència.

 

Amb vehicle s’hi pot arribar per l’autopista C-32, per la sortida 7, per enllaçar amb la carretera C-60. A continuació cal agafar la C-1415c, i després la BV-5106. Amb transport públic l’única opció és el servei de bus de Mataró/Argentona a Òrrius.

 

HISTÒRIA


 

Òrrius sempre va ser una localitat de caràcter marcadament agrícola, tot i que en els últims temps ha incrementat la funció residencial i d'estiueig. Actualment, a més, les principals activitats econòmiques són els serveis, conseqüència de la proximitat a grans nuclis urbans de l'àrea metropolitana de Barcelona.


 

Com la majoria de pobles del Maresme, Òrrius presenta interessants restes d’altres temps. Hi podem trobar diverses masies del segle XV i l'Església de Sant Andreu (segle XVI), d'estil gòtic tardà, a l'interior de la qual hi ha una petita capella romànica, resta de l'antiga església, que ara fa de baptisteri. Seguint cap a la serra, ja prop del límit amb el Vallès Oriental, trobem la petita ermita romànica de Sant Bartomeu de Cabanes, des d'on es pot observar una esplèndida panoràmica sobre el Vallès i el Maresme.
 

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Òrrius té moltes activitats socials, culturals i d’oci per als seus habitants. Un bon exemple és la quantitat d’entitats que resideixen al poble, de les quals en podem destacar la que organitza el Pessebre Vivent, tot un referent al municipi, o l’associació Tres Tombs, l’associació de fotògrafs o la de caçadors, la del Vi Fresc o el Club Recreatiu d’Òrrius, així com la de teatre.

 

Les festivitats més importants del poble són la Festa Major, el 30 i 31 d’agost; la del 3 d’agost en honor dels copatrons Sant Abdó i Sant Senen, la de Sant Andreu, el 27 de novembre i la del Pessebre Vivent, el 25 i 26 de desembre.