Vivir en

Vilassar de Dalt


Església de Vilassar de Dalt
Ajuntament de Vilassar de Dalt
Teatre La Massa de Vilassar de Dalt
Carrer al centre urbà de Vilassar de Dalt
Carrer al centre urbà de Vilassar de Dalt
Detall de l'entrada d'una casa a Vilassar de dalt
Església de Vilassar de Dalt
Ajuntament de Vilassar de Dalt
Teatre La Massa de Vilassar de Dalt
Carrer al centre urbà de Vilassar de Dalt
Carrer al centre urbà de Vilassar de Dalt
Detall de l'entrada d'una casa a Vilassar de dalt

Información básica

  • Habitantes: 9.013
  • Superfície: 8,90 km2
  • Altitud: 142 m.
  • Densidad: 1.013 h/km2

Comunicaciones

  • C-1 Renfe (Premià de Mar)
  • A Barcelona i conexió amb Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrils.
  • C-32 N-II Distancia a Barcelona 25 Km. i a Mataró 10 Km.

SITUACIÓ

 

Vilassar de Dalt fa 139 metres d’altitud, amb una superfície de 9 km2, i més de 9 mil habitants. Drenat per la riera de Sant Genís, fins al 1875 el terme municipal estava format també per Vilassar de Mar i Cabrils. La vegetació natural, en terreny muntanyós, és de pins i alzines. La serra de Sant Mateu també és característica de la zona.

 

Els accessos de Vilassar de Dalt són la N-II i l’autopista C-32.

 

HISTÒRIA

 

El nom original de Vilassar, segons s’ha demostrat, era Villazari, quan encara era un grup de cases al voltant d’una primitiva església parroquial.

 

Al costat d’aquest petit nucli hi trobarem la torre que es convertiria en el castell de la vila. Llocs d’interès de la vila són: el Castell de Vilassar (molt important, amb la torre circular i ampliacions fins al segle XVI, declarat monument històric artístic el 1931), que originalment va ser torre de guaita.

 

Per la banda nord del poble, a Cal Boquet, hi ha jaciments arqueològics, com el dolmen de la Roca d’en Toni, les cambres sepulcrals de la cova d’en Pau, la cova de la Granota i la del Joan. L’església de Sant Genís de Vilassar de Dalt també pot resultar interessant per als visitants.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Pel que fa a l’activitat econòmica, la producció agrícola es basa en l’horticultura, així com en les plantes ornamentals i les flors. La indústria tèxtil s’ha reservat el segon lloc en importància.

 

D’altra banda, en el terreny cultural, la localitat compta amb el Museu Municipal Masia Can Banús, o el Museu del Cau del Cargol, una col·lecció de mol•luscs formada per unes 18.000 espècies diferents procedents de tot el món. Les entitats i associacions del poble acaben de configurar la vida social de Vilassar de Dalt. Entre d’altres, n’hi podem trobar de sanitàries com la Delegació de l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis C; d’esportives, com el C.B. Vilassar de Dalt; o la Penya Blanc-i-Blava de Vilassar de Dalt. També en tenim de culturals, com la Colla de Geganters i Grallers de Vilassar de Dalt, el Grup Sardanista de Vilassar de Dalt, l’Associació Multicultural del Maresme, o el Comitè d'Agermanament de Vilassar de Dalt. A més, Vilassar de Dalt té un Club de Tenis, un casal de Joves anomenat l’Estrella i una ràdio local. L’oci del poble compta amb el complex d’entreteniment aquàtic: "Illa Fantasia ", el qual atrau molts turistes d’arreu.

 

Les festes més importants del poble són la festa de Sant Antoni Abat, el 17 de gener; la de Sant Sebastià, el 20 del mateix mes; la de Sant Josep, al març; l’Aplec i Fira d’Artesania, també al març; o la festa Major de Sant Genís, el 25 d’agost, entre moltes altres celebracions.