Vivir en

Argentona


Teatre La Sala d'Argentona
Canti d'Argentona
Plaça de l'Església d'Argentona
Museu del Canti d'Argentona
Canti d'Argentona
El Tramvia d'Argentona
Teatre La Sala d'Argentona
Canti d'Argentona
Plaça de l'Església d'Argentona
Museu del Canti d'Argentona
Canti d'Argentona
El Tramvia d'Argentona

Información básica

  • Habitantes: 12.295
  • Superfície: 25,50 km2
  • Altitud: 88 m.
  • Densidad: 482 h/km2

Comunicaciones

  • C-1 Renfe (Mataró)
  • A Barcelona, Mataró, Granollers, Girona i poblacions de la comarca
  • C-32 A Barcelona 32 Km.

SITUACIÓ

 

Argentona ocupa la vall mitjana de la riera que porta el mateix nom, a uns 4 km de Mataró. El nucli està situat a la dreta de la riera i s’estructura al voltant de l’església parroquial. El segle XIX hi hagué un important augment de població que va fer créixer un nou eixample cap a l’oest.

 

La seva altitud és de 88 metres sobre el nivell del mar, amb una extensió de 25’4 km2, i 12.295 habitants.

 

HISTÒRIA

 

Des de sempre, segons avalen els llibres, el bé més preuat d’Argentona va ser l’aigua, tal com ho testimonien les 200 fonts històriques del poble. Per aquest motiu, la festa del càntir ha esdevingut un símbol important pel poble. 

 

L’activitat econòmica argentonina es basava sobretot en l’agricultura, principalment la vinya, que ocupava bona part de la població. La fil·loxera va fer danyar, però, la majoria d'aquesta activitat. El polígon industrial del Cros va activar, més endavant,  la indústria, sobretot tèxtil, química i metal·lúrgica.

 

Segons algunes fonts, el nom d’Argentona prové “d’argent”, el metall preciós.

 

Argentona és molt famosa per les seves aigües medicinals. De fet, d'elles es diu que ho curaven tot: l’estómac, el fetge i, també, segons la tradició, la fertilitat de les dones. Una d’aquestes fonts medicinals era la de Font Picant, que téun gust característic i és la més preuada per la població.

CULTURA I SOCIETAT

 

Argentona disposa d’un ric patrimoni arquitectònic, que reflecteix els diferents estils artístics conreats al llarg de la història, des de restes ibèriques i romanes fins a construccions del segle passat. Els elements més destacables són: la Via romana i el pont de Parpers (època romana); l’Ermita de Sant Jaume de Traià (segle XI), el Santuari de la Mare de Déu (segle XII, època romànica); l’Església parroquial de Sant Julià (segle XVI), la Casa Gòtica (segle XVI), la Nova seu de l’Arxiu Històric Municipal (d'estil gòtic); la Capella del Santíssim (de Josep Puig i Cadafalch), la Casa Puig i Cadafalch, la Casa Garí (també de Josep Puig i Cadafalch), i el passeig Baró de Viver.

 

A Argentona podem trobar nombrosos establiments d’hostaleria, entre bars i restaurants, fet que mostra la importància d'aquesta activitat en el conjunt de la població. A més, el sector comercial de la vila es basa en el petit comerç especialitzat, que contrasta amb les grans superfícies comercials, i que ofereix un servei personalitzat, familiar i d'alta qualitat. La major part es dedica al comerç de queviures, on destaca l'oferta d'aliments d'elaboració artesana, com embotits i altres preparats segons les receptes tradicionals.

 

Les festes més importants són la Festa Major de Sant Domènec, el 4 d’agost, amb la Fira del Càntir, de gran prestigi; la festa de la Catifa (Corpus Cristi) o de la Pubilla, al juliol; o la Festa Major d’hivern de Sant Julià, la setmana després de Reis.