Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Vilassar de Mar


Cases senyorials típiques de Vilassar de Mar
Entrada a l'església de Sant Joan de Vilassar de Mar
Campanar de l'Església de Sant Joan de Vilassar de Mar
Plaça de l'Ajuntament de Vilassar de Mar
Torre d'en Nadal a Vilassar de Mar
Platja de Vilassar de Mar
Cases senyorials típiques de Vilassar de Mar
Entrada a l'església de Sant Joan de Vilassar de Mar
Campanar de l'Església de Sant Joan de Vilassar de Mar
Plaça de l'Ajuntament de Vilassar de Mar
Torre d'en Nadal a Vilassar de Mar
Platja de Vilassar de Mar

Basic information

  • Population: 19.574
  • Space: 4,00 km2
  • Altitude: 10 m.
  • Density: 4.894 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • To Barcelona and other cities
  • C-32 , N-II to Barcelona 28 Km. (17.5 Miles) and to Mataró 6,4 Km. (4 Miles)

SITUACIÓ

 

El terme municipal se situa entre la plana costanera de Premià de Mar i Cabrera de Mar, ocupa 3’9 km2, i té una altitud de 10 m sobre el nivell del mar.

 

Vilassar de Mar està perfectament intercomunicada: s’hi pot accedir des de la C-32 i per la N-II . Disposa també de parada de rodelies RENFE, i autobusos que la connecten amb Barcelona i tota la costa del Maresme.

 

HISTORIA

 

L’història de Vilassar de Mar té poc més de 200 anys. Com altres localitats, aquest municipi va néixer com a assentament vora el mar després dels atacs pirates.

 

Va ser tan important la tradició nàutica del poble, que el 1876 es va fundar el Colegio Náutico-Mercantil, conegut popularment com l’estudi de pilots o Cal Monjo. L’edifici estava fora de la ciutat i tenia terrenys propi, camps de joc i teatre.

 

Abans del segle XIX ja ho era, però va ser el 1922 quan l’italià Farina va introduir el clavell al litoral maresmenc. Els pagesos van adoptar aquesta flor ràpidament a causa de la facilitat amb que creixia, i hi van trobar un bon substitut per a la vinya malmesa per la fil•loxera.

 

Al 1928 ja s’exportava flor a l’estranger. Poc després de la Guerra Civil s’hi creà la Cooperativa de Floricultors del Maresme. Aquesta tradició desemboca al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, situat vora la N-II, on encara avui van a comprar totes les floristeries de Catalunya.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

El poble té diverses ocupacions industrials i comercials, si bé la més destacada és la floricultura, de la qual n’és tot un exponent.

 

Vilassar de Mar gaudeix també d’edificis notables, com el que es troba a la plaça de l’Ajuntament, els edificis porxats de Foment i el Casino, a més de la torre d’en Nadal, única que resta de les tres antigues torres de defensa de les que es té notícia. De l’església parroquial de Sant Joan, del s. XVIII, reedificada el 1946, es conserva el portal.

 

També són visites culturals interessants la casa d’estil neoclàssic del pintor Torres García; la casa d’estil colonial de la familia Bisa i la Gliptoteca Monjo, amb una col•lecció d’escultures cedides per Enric Monjo. Aquest és un dels museus que Vilassar de Mar ofereix. Els altres són el Museu de la Marina, on podem observar una important col•lecció d’objectes i documents lligats a la tradició nàutica i marinera de la vila; i també el Museu de la Mina Vella.

 

Actualment, Vilassar de Mar disposa d’una gran varietat d’establiments comercials i d’una extensa llista de restaurants, bars musicals, discoteques i altres espais d’oci nocturn, i el visitant pot allotjar-se a l’hostal del poble o en un hotel.

 

Pel que fa a la vida social, compta amb tres associacions de botiguers i venedors i diverses associacions de veïns, entre d’altres entitats que dinamitzen l’activitat cultural del poble: l’Ateneu Vilassanès, l’agrupament Escolta Intayllú, els Amics de la Sardana, Vilassar, el Centre Excursionista Vilassar o l’esplai Escarbuix.

 

La festa major de Sant Joan se celebra entre el 23 i el 27 de juny, i són importants la Mostra de Flor i Planta al Carrer i la Fira d’Art, al maig.