Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Tiana


Església de Sant Cebrià de Tiana
Vista de zona de cultiu a Tiana
Plaça de l'Ajuntament de Tiana
Biblioteca de Tiana
La ben Plantada de Tiana
Entrada de l'Església de Sant Cebrià de Tiana
Església de Sant Cebrià de Tiana
Vista de zona de cultiu a Tiana
Plaça de l'Ajuntament de Tiana
Biblioteca de Tiana
La ben Plantada de Tiana
Entrada de l'Església de Sant Cebrià de Tiana

Basic information

  • Population: 6.081
  • Space: 6,60 km2
  • Altitude: 128 m.
  • Density: 921 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe (Montgat) at 3 Km. (2 Miles)
  • To Barcelona and Montgat
  • C-32, N-II to Barcelona 18 Km. (11 Miles)

Towns Nearby

SITUACIÓ

 

El poble de Tiana, situat a la Serralada de Marina, té 7’9 km2 d’extensió i 136 m d’altitud. Es troba a la part més meridional de la comarca del Maresme, a 20 km de Mataró i a 15 de Barcelona.

 

Limita al nord amb els pobles veïns de Santa Maria de Martorelles i Sant Fost de Campsentelles, a llevant amb el Masnou i Alella (també amb Montgat, antiga barriada marinera de Tiana fins la seva independència l'any 1933), i a ponent amb Badalona. Tiana té un gran desnivell: des del Pont de Tiana, a la part baixa del límit amb Montgat (a 46,60m sobre el nivell del mar) fins al punt més alt del municipi (el turó d'en Galceran a 486,66 m sobre el nivell del mar), hi ha un desnivell de 440 metres.

 

Si es puja la Conreria, a 413 m d'alçada, es poden veure la plana del Vallès, el Montseny, Montserrat i, d’altra banda de la costa, des de Vilassar de Mar fins a Barcelona.

 

Tiana té 6.081 habitants, situant-se encara molt per sota dels municipis del seu entorn com Badalona, Montgat, el Masnou o Alella, que superen en el menor dels casos els 7.000 habitants.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

L'escassetat de sòl declarat urbanitzable i la tipologia constructiva del municipi no ha permès que el creixement demogràfic del poble fos espectacular. Tiana és un municipi bàsicament residencial que acull gent que vivia a Barcelona i que ha decidit establir la seva residència a l'àrea metropolitana, tot i continuar treballant al Barcelonès.

 

Tot i l'elevat nivell socioeconòmic de la població, per les característiques de ciutat residencial del municipi, l'activitat econòmica local té un pes força baix en la renda de la localitat.

 

Tiana gaudeix de diverses activitats culturals de tota mena: el concurs de pintura ràpida, el teatre, de la mà de dues entitats consolidades: l'Agrupació Artística del Casal i la Societat Recreativa Nou Pins, que posen en escena cada any el Concurs de Teatre Vila de Tiana; la revista il•lustrada literària “Cami del Mig”; l’Estiu Jazz o l’Associació Tianenca de Músics i el Grup d’Astronomia de Tiana, entre d’altres.

 

Cal destacar també la Sala Albéniz, l’únic teatre de la vila, a més de la Sala d'exposicions Casa de la Punxa i nous espais com la biblioteca municipal Can Baratau.

 

Les tradicions pròpies del poble es viuen intensament a les seves festes, com la Festa Major, el 16 de setembre, en honor a Sant Cebrià. La Festa Major Petita és al juny, per Sant Antoni de Pàdua; els dilluns de Pàsqua se celebra l’Aplec de la Alegria; i des de 1997 es va recuperar els Tres Tombs, que se celebra el primer diumenge de març.