Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Sant Pol de Mar


Vista panoràmica de Sant Pol de Mar
Església de Sant Pau a sant Pol de Mar
Vista des de l'Església de Sant Pau a Sant Pol de Mar
Restaurant Sant Pau de Carme Roscalleda a Sant Pol de Mar
Entrada de l'Església de Sant Pol de Mar
Passeig al costat del Mar a Sant Pol de Mar
Vista panoràmica de Sant Pol de Mar
Església de Sant Pau a sant Pol de Mar
Vista des de l'Església de Sant Pau a Sant Pol de Mar
Restaurant Sant Pau de Carme Roscalleda a Sant Pol de Mar
Entrada de l'Església de Sant Pol de Mar
Passeig al costat del Mar a Sant Pol de Mar

Basic information

  • Population: 5.076
  • Space: 7,50 km2
  • Altitude: 15 m.
  • Density: 677 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • To Barcelona, Mataró, Costa Brava and other cities
  • C-32 / N-II to Barcelona 50 Km. (31 Miles) and to Mataró 19 Km. (12 Miles)

SITUACIÓ

 

El terme municipal de Sant Pol és costaner, ubicat al desguàs de la riera de Vallalta. El territori és una mica accidentat al nord-est, pels contraforts del massís del Montnegre, que arriben fins a mar a la muntanya de Sant Pau, on comença el promontori del Far de Calella. La població té una altitud de 14 m, amb una superfície de 7’49 km2, i una població aproximada de 5.700 habitants.

 

HISTORIA

 

La primera referència escrita que trobem de la vila data del segle X, documentació del monestir de Sant Pau, on té el seu origen. Gràcies a les riqueses que generava aquest monestir, la vila va viure el seu esplendor durant l'Edat Mitjana. A més a més, des del segle XI i fins al XIV Sant Pau va aconseguir ser un important centre cultural que disposava de scriptorium i biblioteca.

 

A mesura que han passat els anys Sant Pol de Mar ha anat creixent, superant guerres com la de Successió als inicis del segle XVIII que devastà per complet la població, fins arribar avui consolidada ja com un dels pobles més emblemàtics de la costa catalana.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

La platja de la localitat s’uneix, en una determinada zona, a l’anomenada platja dels Pescadors. I és que Sant Pol té una gran tradició pesquera, a més de turística, ja que va ser de les primeres localitats costaneres a rebre turistes de Barcelona. Altres platges del poble són la de Roques Blanques, de la Murtra, de Can Villar, de les Escaletes, o la de Morer, entre altres.

 

Tradicionalment la vila s’ha dedicat al cultiu, especialment de vinyes. Avui en dia, però, aquest sector és bastant escàs. Com molts altres pobles avesats al turisme, Sant Pol s’ha concentrat en la construcció d’hotels i en satisfer les demandes d’aquests visitants.

 

La gastronomia, que reflecteix d’una manera ben fidel la dieta mediterrània, es veu millorada per l’extens ventall de productes autòctons, entre els quals cal destacar la maduixa. A Sant Pol, precisament, la cuinera de renom internacional Carme Ruscalleda té el seu principal restaurant.

 

Les entitats que dinamitzen tant l’activitat cultural com esportiva de Sant Pol són innumerables, però es pot fer referència al Club de Bàsquet o al de Tennis, el Centre Excursionista, el Centre Cultural i d’Esbarjo, o els Amics de les Arts, entre molts altres.

 

Pel que fa a les visites culturals, la part més important del conjunt arquitectònic és una cambra romanogòtica del segle VI que existeix sota l’ermita.

 

Aquesta ermita es construí al segle XI, però avui, de l’edifici original, tan sols ens queda l’absis i una de les finestres de la façana nord d’estil romànic.

 

D’entre la variada obra arquitectònica modernista, la major part de la qual és de l’arquitecte Ignasi Mas Morell, destaca l’edifici de les Escoles, al carrer Santa Clara, inaugurada el 1910. També és de visita obligada el Museu de Sant Pol, que posseeix obres de Ramon Casas, Ramon Pichot, Joan Miró i Perejaume, entre d’altres.

 

Pel que fa al patrimoni mediambiental, es pot gaudir de l’ample Parc del Litoral, a ponent de la població, autèntic delta de la riera de Vallalta, la qual recull bona part de l’aigua de la Serra del Montnegre.

 

I en relació a les fires i festes del poble, el dia 25 de gener se celebra la segona festa major, la Fira de Sant Pau, de llarga tradició. El Festival de Jazz, que va del maig al juny, és el segon més antic de Catalunya, després del de Barcelona, i hi han passat les figures més importants del jazz català. El 25 de juliol se celebra la festa major de Sant Jaume, amb forta presència a la platja dels Pescadors.