Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Premià de Mar


Vista de l'Església de Sant Cristòfol de Premià de Mar
Porxada de l'escola La Lió de Premià de Mar
Carrer el centre antic de Premià de Mar
Club Nàutic de Premià de Mar
Terrassa a la platja de Premià de Mar
Platja de Premià de Mar
Vista de l'Església de Sant Cristòfol de Premià de Mar
Porxada de l'escola La Lió de Premià de Mar
Carrer el centre antic de Premià de Mar
Club Nàutic de Premià de Mar
Terrassa a la platja de Premià de Mar
Platja de Premià de Mar

Basic information

  • Population: 27.802
  • Space: 2,10 km2
  • Altitude: 8 m.
  • Density: 13.239 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • To Barcelona and other cities
  • C-32, N-II to Barcelona 25 Km. (15.5 Miles)

SITUACIÓ

 

Premià –situat entre el terme municipal del Masnou i de Vilassar de Mar–, limita per la banda de muntanya amb Premià de Dalt, del qual fou segregat l’any 1.836.

 

El límit amb Premià de Dalt coincideix amb el Camí del Mig.

 

HISTORIA

 

Les excavacions dutes a terme durant la construcció de l’aparcament de la plaça de La Sardana revelaren l’existència d’un important jaciment, datat entre els segles VIII-VII a. C. L’època ibèrica, que es desenvolupa entre els s. VI i I a.C., troba el seu màxim exponent en la Cadira del Bisbe, situat en el terme municipal de Premià de Dalt. Amb l’arribada dels romans a partir de l’any 218 A.C., es produeixen un seguit de canvis socials, econòmics i polítics i el tipus d’assentament principal seran les vil·les romanes.

 

Tal com l’arqueologia ha demostrat, el poblament romà fou dispers i molt abundant a la comarca del Maresme, i Premià no n’és una excepció. Els exemples més destacats els trobem a la vila de la Gran Via. També va ser important la necròpoli situada en el Palmar Hotel, que contenia més de 70 tombes datables en el baix imperi romà. La llista dels jaciments romans és llarga: cal esmentar les troballes a Can Manent, Cal Metge, el Vallpremià, el Mas Foxà, el carrer Gibraltar... Entre els s. XV al XVII, començem a trobar evidències d’establiments vora el mar.

 

L’any 1836 Premià de Baix es converteix en Premià de Mar, i es segrega del seu veïnat de Dalt.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Premià de Mar és un municipi actiu on els seus ciutadans gaudeixen del mar, d'un centre històric, cultural i comercial molt actiu i molt ben comunicat amb Barcelona. La població destaca per la seva notable riquesa arqueològica, constituïda per una vila romana i una necròpoli paleocristiana, actualment destruïdes.

 

De tradició marinera, Premià de Mar va donar pas a partir del segle XIX al cultiu de flors i plantes ornamentals, així com l’activitat industrial i la metal·lúrgica, la construcció i el tèxtil.

 

Entre els seus atractius turístics, cal esmentar les platges sorrenques o el Museu Municipal d’Estampació Tèxtil en la fàbrica del Gas.

 

Una de les primeres masies que es van construir a Premià de Mar fou la de Can Manent (s.XVII). Fins fa poc era seu del museu tèxtil, però aquest es va traslladar a unes millors i més amplies instal·lacions a la Fàbrica del Gas, d’estil modernista, que ara inclou el servei de promoció econòmica i el Museu municipal d'Estampació de Premià de Mar.

 

A Can Maristany, un edifici de gran bellesa arquitectònica, s'hi ubica l'Escola Municipal de Música de Premià de Mar. L’església de Sant Cristòfol (S XVII-XIX), amb portada barroca, és un altre dels elements que conformen el patrimoni històric del poble, conjuntament amb les cases del nucli antic i les termes romanes. Un altre dels atractius culturals de Premià de Mar, d’origen més contemporani (any 1994), és el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM), únic a Catalunya.