Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Palafolls


Església de Santa Maria de Palafolls
Teatre de Palafolls
Vista del teatre de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
Palauet de Palafolls
Vista de Palafolls
Església de Santa Maria de Palafolls
Teatre de Palafolls
Vista del teatre de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
Palauet de Palafolls
Vista de Palafolls

Basic information

  • Population: 8.773
  • Space: 16,60 km2
  • Altitude: 16 m.
  • Density: 528 h/km2

Communications

SITUACIÓ

 

La localitat de Palafolls es troba ubicada al límit nord-est de la comarca del Maresme, fent el riu Tordera de límit fronterer amb la comarca de la Selva i amb la província de Girona. Està envoltada pels municipis de la Tordera, Santa Susanna i Malgrat de Mar. Es troba a 1 km de Blanes, a 40 Km de Girona i a 60 Km de Barcelona.

 

D’altra banda, Palafolls té 16,6 km2 de superfície i compta amb 8773 habitants.

 

HISTORIA

 

Respecte el nom de la localitat, la tradició diu que Palafolls ve del llatí "Pallus", que vol dir estany o pantà, i "Follis", bufador; és a dir que significa estany bufador. Sembla que documents antics diuen que hi havia hagut un estany a Sant Genís de Palafolls i que amb el temps va ser assecat en obrir-se l'actual Riera de Palafolls. Una altra tradició atribueix el nom de Palafolls al nom del propietari del castell, un tal Guillem de Palafox, secretari del Rei Pere III.

 

El castell de Palafolls té una llegenda segons la qual resulta que en ser abandonat i anar-se enrunant, hi va quedar enterrat el seu tresor, on destacava un valuós burro d'or massís. La llegenda diu que aquest tresor només es pot treure del Castell la nit de Nadal quan les campanes toquen les dotze, amb la condició indispensable de ser ben lluny abans de la darrera campanada.

 

Han estat molts els qui han provat d'apoderar-se del tresor, però el gran pes de l'or que s'ha de traginar sempre va fer que no s'arribés més enllà de la muralla abans de l'última campanada. Llavors l'or que traginaven com a tresor es convertia en pedres i rocs.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Del patrimoni cultural de Palafolls, destaca, sobretot, el Castell de Palafolls, però no és l’únic paratge notable del municipi.

 

També són importants, per exemple, els Barris de Santa Maria i de Les Ferreries, on podem trobar la Cooperativa de pagesos o l’església de Santa Maria; i el Barri de Sant Lluís o el de Sant Genís de Palafolls.

 

Aquest poble té diverses activitats adreçades als seus habitants; com els amics de Sant Isidro, que ajuden la comunitat nicaragüenca; el Grup Gospel Viu o actuacions de Màgia en Viu, o el Cine Fórum.

 

Palafolls té, també, l’Aereoclub Palafolls, una escola d’aviació, de vols turístics, o venda d’avions.

 

Les festes de Palafolls són: la Festa Major Barri del Sant Lluís de Palafolls, el 21 de juny; la Festa Major del Barri Santa Maria de Palafolls, el 14 d’agost; i la de Sant Genís de Palafolls, el 22 d’agost. La Festa Major de Palafolls és el 6 de setembre.