Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Mataró


Església de Santa Maria de Mataró
Carrer al centre de Mataró
Paseig al costat de la platja de Mataró
Platja de mataró
Port de Mataró
Tecnocampus de Mataró
Església de Santa Maria de Mataró
Carrer al centre de Mataró
Paseig al costat de la platja de Mataró
Platja de mataró
Port de Mataró
Tecnocampus de Mataró

Basic information

  • Population: 122.905
  • Space: 22,50 km2
  • Altitude: 28 m.
  • Density: 5.462 h/km2

Communications

  • C1 Line Renfe
  • Urban Bus and regular lines to Barcelona, Girona, Granollers and Costa Brava
  • C-31, C-32, N-II. To Barcelona: 31 min.

SITUACIÓ

 

Mataró, entre la Serralada Litoral i la costa mediterrània, té una altitut de 28 metres sobre el nivell del mar, una extensió de més de 22 km2, i més de 120.000 habitants.

 

A Mataró hi podem arribar amb vehicle per l’autopista del Maresme C-32 (tres sortides), o per la N-II. Amb transport públic, mitjançant els autobusos regulars CASAS, Barcelona Bus i Mataró Bus per desplazarse per la ciutat.

 

HISTORIA

 

Entre les antigues viles de Blandaes (Blanes) i Baetulo (Badalona) hi havia, en l’època romana, una vila anomenada Iluro. La ciutat va ser constituïda al s. I a C. per allotjar colons procedents d’Itàlia. Es tractava de la primitiva Mataró.

 

Quan la gent encara es movia amb tartanes i carros, el nom de Mataró es va donar a conèixer a tot l’Estat gràcies a un enginy que treia fum i era capaç de cobrir grans distàncies en poc temps i carregant grans quantitats de gent. Es tractava del ferrocarril, la primera línia del qual va enllaçar Mataró amb Barcelona. Aquest va ser un factor que va dinamitzar l'activitat social, cultural i econòmica de Mataró i la seva zona d'influència.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Seguint amb l’herència cultural romana de Mataró, trobem destacades manifestacions en la vila romana, Torre Llauder, de finals del segle I a C, i en les darreres troballes al nucli antic. Passejant pels carrers del centre de la ciutat es pot fer un recorregut àgil per la seva història, un recorregut que des de l’antiga Iluro romana ens permet gaudir, també, del Barroc, trobar influències arquitectòniques colonials i contemplar una mostra destacada del Modernisme, de la mà d’un dels seus màxims representants: l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.

 

La ciutat té un ampli ventall d’ofertes, sent com és, la ciutat puntal del Maresme. Té molts restaurants, on podrem tastar, si volem, el plat típic de Mataró: la sípia amb pèsols.

 

El port esportiu i pesquer té més de mil amarradors, el passeig marítim compta amb terrasses a peu de platja…

 

L’oferta comercial és, també, destacable. Mataró és una ciutat amb una gran varietat de petites botigues especialitzades, però també amb grans superfícies comercials que proveeixen ja no només Mataró, sinó la majoria de localitats veïnes. Podem anomenar, per exemple, el centre comercial esportiu Decathlon, o Mataró Parc, que compta amb un centre comercial d’alimentació i diverses botigues de moda, així com restaurants diversos, una bolera, i un cinema multisales.

 

El municipi també disposa d’un teatre, el Monumental, a part d’un Museu del Maresme, diversos casals, i moltes sales, clubs i discoteques que completen l’oferta nocturna d’oci. Exemples d'aquest ampli ventall són les sales-discoteques com Clap, que regularment programa concerts i que darrerament ha constuït la Casa de la Música Popular, o Privat, que també organitza actuacions musicals i monòlegs humorístics.

 

Pel que fa el comerç, Mataró té prop de 10 mercats, incloent-hi els privats, els municipals, els diaris i els setmanals. Referint-se a l'allotjament, a la capital del Maresme hi ha 6 hotels, la meitat dels quals són de 3 estrelles.

 

La ciutat celebra, a més a més infinitats de fires, exposicions i festes durant tot l'any. N'hi ha del Nadal; de la planta, la flor i els jardins; d’artesans; d’atraccions; de la rajola o dels bolets. Les festes més importants de la ciutat són Les Santes, la Festa Major de la ciutat i tot un esdeveniment a la comarca. Se celebren durant la darrera setmana de juliol i en ella hi tenen cabuda tot tipus d’actes.