Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Calella


Passeig a la platja de Calella
Centra urbà de Calella
Plaça de l'Ajuntament de Calella
Carrer amb vista a l'Església de Calella
Vista de l'Església de Calella
Avinguda al centre de Calella
Passeig a la platja de Calella
Centra urbà de Calella
Plaça de l'Ajuntament de Calella
Carrer amb vista a l'Església de Calella
Vista de l'Església de Calella
Avinguda al centre de Calella

Basic information

  • Population: 18.625
  • Space: 8,00 km2
  • Altitude: 5 m.
  • Density: 2.328 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • To Barcelona, Girona and Costa Brava
  • C-32 and N-II, To Barcelona 56 Km. (35 Miles) To Girona 52 Km. (32 Miles)

SITUACIÓ

 

Calella de la costa és una localitat que ha sabut aprofitar el poc terreny del que disposa. El seu terme municipal fa 8 km2, té més de 18.500 habitants i se situa a la vora de Pineda de Mar.

 

A Calella, s’hi pot arribar des de la N-II o l’autopista C-32, a més del ferrocarril de RENFE i diversos serveis d’autobusos.

 

HISTORIA

 

Calella té un passat principalment tèxtil: una de les indústries que més sovintegen al Maresme. Així, el poble era conegut pel gènere de punt. De fet, es considerava el nucli més important de facturació d’aquesta roba.

 

Durant les guerres mundials, a causa de la demanda de gènere de punt, Calella va viure moments de grans exportacions, però ben aviat descobriria el que ara per ara és la seva major font d’ingressos. A la dècada dels cinquanta va arribar a Calella el turisme.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Les places d’hotel de Calella superen les de molts altres pobles turístics. Gaudeix de més de 85 hotels i càmpings. És tanta la importància del turisme que fins i tot tenen la Casa del Turisme, des d’on s’hi dóna suport a qualsevol activitat relacionada.

 

Va ser a Calella on es va inventar el popularíssim “frare del baròmetre”, i és aquí on disposen d’una fira gastronòmica i tradicional molt important, la Fira de Calella i l’Alt Maresme, amb més de 30 anys de vida. A més a més, l’activitat social contempla concursos gastronòmics com el d’arròs a la cassola, al setembre, o el de botifarres, al maig. Les festes petites de Sant Quirze al juny i la festa major al setembre amplien l’oferta cultural.

 

El primer diumenge de juny s’hi celebra el Gran Aplec de la Sardana, que es fa des de 1922.

 

Calella compta amb la biblioteca municipal Costa Forna-quera, un museu municipal i l’Arxiu històric, on es conserven objectes mariners i industrials que recorden el passat del poble.

 

Un altre edifici important és el Llobet, anterior fàbrica tèxtil i actual Institut de Formació Professional; o el Can Giol o Galceran, les cases més antigues del poble; o l’església dedicada a Santa Maria, que es va esfondrar i començar a reconstruir cap el 1747.