Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Cabrils


Plaça de l'Església de Cabrils
Ajuntament de Cabrils
Vista de l'Esglesia de Cabrils
Hostal de la Plaça de Cabrils
Carrer al centre urbà de Cabrils
Vista general de Cabrils
Plaça de l'Església de Cabrils
Ajuntament de Cabrils
Vista de l'Esglesia de Cabrils
Hostal de la Plaça de Cabrils
Carrer al centre urbà de Cabrils
Vista general de Cabrils

Basic information

  • Population: 7.108
  • Space: 7,00 km2
  • Altitude: 147 m.
  • Density: 1.015 h/km2

Communications

  • C-1 (Vilassar de Mar)
  • To Barcelona and connecting with Vilassar de Mar (Renfe Train Station)
  • C-32 N-II, To Barcelona 19 Km. (12 Miles) and to Mataró 12 Km. (7.5 Miles)

SITUACIÓ

 

Cabrils està situat al vessant de la Serralada Litoral, a l’oest del turó dels Cirers i separat de Cabrera de Mar pel Montcabré. Limita amb Argentona i Òrrius pel Nord. És d’una orografia accidentada, i no arriba al mar pel sud, ja que el terme municipal limita amb el camí del mig.

 

Cabrils té una altitud de 147 metres sobre el nivell del mar, amb una extensió que supera els 7 km2 i una població de 7.108 habitants. A més, gaudeix de prop de 70 hectàrees de muntanya, amb pins i alzines.

 

HISTORIA

 

Sembla que l’origen del nom va ser "ribo caprilis ", apareix a l’any 996, en un document de compra-venda. És municipi des del 1821.

 

L’economia primitiva, original i tradicional de Cabrils es basava en l’agricultura, bàsicament en el conreu de la vinya, hortalisses, blat, maduixes i clavell. Actualment la seva activitat principal és la de serveis destacant la seva oferta gastronòmica.

 

Aquesta localitat té diversos llocs d’interès, com la capella pre-romànica o mossàrab, construïda en temps de la dominació musulmana, i restaurada el 1953. La Parròquia de Santa Creu de Cabrils, edificada entre 1704 i 1775 i restaurada el 1874, també és interessant. La Creu de Montcabré és tot un símbol del poble: el 1707, degut a unes fortes tempestes, tots els conreus es van malmetre. Per evitar aquestes “malediccions diabòliques”, els feligresos instal•laren una gran creu de fusta que un llamp va destrossar. Vint anys després se substituí per una de ferro. Durant la Guerra Civil es retirà i als anys vuitanta s’instal•là l’actual.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

Quan es fa referència al turisme al poble de Cabrils, cal fer una menció especial a les excursions que s’hi poden realitzar.

 

Una de les rutes possibles és la del Montcabré, indret protegit pel Pla Especial d’Interès Natural. La ruta comença a l’església i permet gaudir de diversos paratges naturals i culturals de Cabrils. Una altra sortida interessant és la que ens permet gaudir de les diferents varietats d’arbres protegits de Cabrils, entre els que podem comptar xiprers, sureres, pins i molts altres arbres que han marcat el paisatge i la cultura de Cabrils.

 

Cabrils disposa de diversos equipaments per als seus habitants: la Biblioteca pública, el Centre Cívic "La Fàbrica", el camp municipal de futbol, les piscines municipals, el Casal d’Avis, el Mas Maria o Can Barba.

 

D’altra banda, al poble hi viuen diverses entitats, com el Gremi d’Hostalers de Cabrils, així com els Botiguers Associats de Cabrils. Altres entitats socials són l’Associació de Jubilats, Grup d’Arts Plàstiques, Colla de Geganters i la societat la Concòrdia, que tracta teatre i coral.

 

L’ajuntament promou la marca "Cabrils, vila gastronòmica ", i és que a més de la guia de restaurants de què disposa el municipi, cada any se celebren el concurs del Plat Típic de Cabrils, les Jornades del Pèsol, així com la Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans; o els Bolets de Cabrils i la Quinzena Gastronòmica.

 

La Festa Major de Cabrils és el 18 d’agost, i en ella hi tenen lloc diversos actes culturals, com concerts, mostres i fires.