Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Cabrera de Mar


Vista del Castell de Burriac des de Cabrera de Mar
Ermita del cementiri de Cabrera de Mar
Plaça de l'Ajuntament de Cabrera de Mar
Castell de Burriac
Ermita de Santa Elena d'Agell
Vista de Cabrera de Mar
Vista del Castell de Burriac des de Cabrera de Mar
Ermita del cementiri de Cabrera de Mar
Plaça de l'Ajuntament de Cabrera de Mar
Castell de Burriac
Ermita de Santa Elena d'Agell
Vista de Cabrera de Mar

Basic information

  • Population: 4.504
  • Space: 9,00 km2
  • Altitude: 104 m.
  • Density: 500 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • To Barcelona and other towns. Link with Renfe station.
  • C-32 N-II Distance to Barcelona 26 Km. to Matraó 4 Km.

SITUACIÓ

 

El terme municipal de Cabrera de Mar és costaner, limitat per una banda per la riera d’Argentona i pel nucli urbà de Vilassar de Mar per l’altre.

 

Té 9 km2 de superfície i 104 metres d’altitud, tot i que al tenir un terreny bastant accidentat, hi ha punts com el turó de Cirers o el de Burriac que arriben a superar els 400 m.

 

La platja de Cabrera de Mar fa poc més d’un quilòmetre, i s’hi pot arribar des de la N-II (pel pas Palomares i pas Bona Mar), i per l’autopista C-32, sortida 10. A més, el tren de rodalies de RENFE disposa d’un nou baixador al poble, i diversos autobusos completen l’oferta de mitjans de transport.

 

Destaca de Cabrera i la seva ubicació la combinació entre platja i muntanya, amb el punt just de tranquil•litat: està a mitja hora de Barcelona i a cinc minuts de Mataró.

 

HISTORIA

 

S’ha dit de Cabrera que és una població amb un marcat caire medieval, amb un petit nucli de població al voltant de l’església parroquial.

 

És de les localitats del Baix Maresme amb més restes arqueològiques.

 

L’església parroquial de St. Feliu construïda el 1540 i situada al centre del terme municipal, va substituir la construcció primitiva. Així, la plaça del Poble conté un conjunt arquitectònic del final del segle XIX i principis del XX.

 

Fora de la vila trobem el Castell de Burriac, escenari de tantes llegendes populars, just al cim d’un estrep de la Serralada Litoral. Cabrera gaudeix d’un patrimoni natural ampli i molt bo, uns paisatges que guarden racons històrics i que amaguen restes monumentals.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

A Cabrera hi viuen més de 4.500 habitants, a més de les residències ocasionals que constitueixen part del turisme que acull. La població es distribueix, pel terme municipal, en nombrosos nuclis veïnals i un centre urbà, en el qual es concentren les activitats comercials i múltiples serveis. Dins dels seus límits hi ha urbanitzacions com Sant Joan de Munt, Mas Terrillo, Costamar i Bonamar – aquestes darreres a la platja.

 

Pel que fa a l’activitat comercial, la seva estructura econòmica es fonamenta en el manteniment de l’activitat agrícola, acompanyada d’una important implantació industrial i comercial que es concentra en diversos punts, d’entre els que pot destacar-se els polígons industrials del Camí del Mig, a frec dels termes de Mataró i Argentona.

 

La vida social de Cabrera l’acaba de configurar el gruix d’entitats de què el poble disposa. Així tenim la Fundació Burriac, Turó dels Dos Pins, Teatre d’Aficionats de Cabrera, Cabrera Solidària, Col•lectiu de Mitjans Audiovisuals de Cabrera de Mar, l’Associació Sardanista i Cultural de Cabrera de Mar…

 

El tercer o quart diumenge de gener se celebra la Festa Major de Sant Vicenç, el 25 de maig es realitza un acte recordatori a la Roca d’en Punsola, l’1 d’agost és la Festa Major del poble, diada de St Feliu; i el tercer diumenge d’agost és la Festa de Santa Elena d’Agell. La fira iberomana es convoca cada dos anys.