Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Arenys de Mar


Plaça de l'Església d'Arenys de Mar
Ajuntament d'Arenys de Mar
Mercat Municipal d'Arenys de Mar
Centre Cultural Calisay d'Arenys de Mar
Riera d'Arenys de Mar
Port de pescadors d'Arenys de Mar
Plaça de l'Església d'Arenys de Mar
Ajuntament d'Arenys de Mar
Mercat Municipal d'Arenys de Mar
Centre Cultural Calisay d'Arenys de Mar
Riera d'Arenys de Mar
Port de pescadors d'Arenys de Mar

Basic information

  • Population: 14.683
  • Space: 6,80 km2
  • Altitude: 10 m.
  • Density: 2.159 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe
  • Inter-city to Barcelona and Girona
  • C-32 and N-II To Barcelona 44 Km. (27 Miles)

SITUACIÓ

 

El poble d’Arenys de Munt, que se situa entre les serralades del Corredor i Montalt, és drenat per la riera d’Arenys una de les més emblemàtiques del Maresme. Al segle XVI es va segregar d’Arenys de Mar, i va perdre contacte amb el mar. El poble té 560 hectàrees de bosc i 150 de pasturatges. Limita amb els termes de Sant Vicenç de Montalt, de Dosrius, de Vallgorguina, de Sant Iscle de Vallalta, de Canet de Mar i d'Arenys de Mar.

 

HISTORIA

 

Sembla, segons diversos documents, que el nom del poble va sorgir del mot “areny” (sinònim de sorra), al qual els pescadors van afegir una essa.

 

Parlant de la història del municipi, durant els anys seixanta el poble es transformà en tots els aspectes. En una dècada, Arenys de Munt deixà de ser una comunitat agrària, per passar a esdevenir una societat "moderna", amb una majoria d'obrers treballant a la indústria i un canvi de costums i models força radical. Els 3.423 habitants de 1960 es van convertir en 8.500 el 2010

 

CULTURA I SOCIATAT

 

Arenys de Munt ha estat una població tradicionalment dedicada al conreu de regadiu (patates i llegums). Altres productes en que el municipi s’ha especialitzat són el clavell, el cereal i la vinya.

 

Pel que fa al desenvolupament industrial, Arenys de Munt s’ha centrat en el treball amb productes com el cotó, la seda i les fibres artificials.

 

Cal dir que Arenys de Munt compta amb una escola i un institut de secundària, en el marc d’una activitat cultural prou intensa. La recuperació i rehabilitació de Can Borrell ha estat una fita dins de l'àmbit cultural local. El moviment de puntaires, l'Esbart Dansaire, la PACAAM, el Col•lectiu pel Museu-Arxiu, les Corals, el Grup Fotogràfic, el Centre Moral, la Biblioteca Popular Sant Martí, l'Agrupament Escolta, el Batec, la Fulla, els Premis Torroja, la Biblioteca, la Mostra Literària, el premi de poesia Domènec Perramon, la Primavera de les Arts, els Itineraris històrics i els de natura ... Són algunes de les associacions i activitats que hi ha al poble.

 

La festa major d’Arenys de Munt és per Sant Martí, l’11 de novembre. La Festa Major petita està dedicada a la Mare de Déu del Remei, una festa de primavera que té lloc el cap de setmana següent al Diumenge de Glòria.

 

Però les festes i tradicions d’Arenys de Munt no s’acaben aquí. Per exemple, per Nadal s’exposa una mostra de puntes organitzada per l’Associació de Puntaires; també el Pessebre vivent és força important, dedicat cada any a un personatge popular. Per acabar podem remarcar la festa de la Fira de la Cirera d’en Roca, el 24 de juny, organitzada al voltant d’aquesta fruita.