Maresme's Townships

The Maresme

Living in

Alella


Can Lleonard
Vinyes d'Alella
Església de Sant Feliu d'Alella
Plaça de l'Ajuntament d'Alella
Nucli de Mas Coll d'Alella
Carrer del nucli urbà d'Allela
Can Lleonard
Vinyes d'Alella
Església de Sant Feliu d'Alella
Plaça de l'Ajuntament d'Alella
Nucli de Mas Coll d'Alella
Carrer del nucli urbà d'Allela

Basic information

  • Population: 9.557
  • Space: 9,60 km2
  • Altitude: 90 m.
  • Density: 996 h/km2

Communications

  • C-1 Renfe (The Masnou)
  • Bus to Barcelona and surroundings, Masnou- Alella-Teià
  • C-32 To Barcelona 18 Km. (11 Miles)

SITUACIÓ

 

Alella, amb 90 metres d'altitud sobre el mar i un terme municipal de 9’59 km2, se situa a les valls de marina de la serralada de Sant Mateu. El relleu és el propi del litoral, amb un terreny granític molt erosionat per les rieres i el clima. El municipi té dues rieres, la de la Coma Clara i la Coma Fosca, que, quan s'uneixen, formen la riera d'Alella, que desemboca al mar pel municipi del Masnou. Aquesta vila té un microclima molt assolellat i amb una pluviositat molt baixa, fet que ha determinat el terreny fent-lo ideal per a la producció vinícola.

 

És també de visita obligada el Parc de la Serralada Litoral, de la qual Alella en forma part.

 

Les comunicacions són immillorables: la N-II, la C-32, la BP – 5002, des de Granollers i amb els transports públics d'autobús o RENFE.

 

HISTÒRIA

 

Pel que fa a la història del poble, l'home apareix a Alella al neolític mitjà (1500 anys a.C) amb una cultura molt pobra, que millora considerablement amb les invasions celtes, a l'edat del bronze. Les restes humanes recollides al municipi constitueixen una troballa excepcional en tractar-se de fosses col·lectives, quelcom difícil de trobar, que mostren uns tipus alts, forts i, pel que sembla, d'edats molt avançades.

 

El primer document on apareix esmentat Alella és del 975, en una venda de terres de Premià, com a límit de ponent d'aquest municipi; i el segon és del 980 (sota les formes d'Alella i Elella).

 

ZONA VITIVINÍCOLA

 

Mereixen un capítol a part els vins d'Alella. El poble compta amb una llarga tradició de viticultors i elaboradors de vins, que sota la denominació d'origen (D.O.) d'Alella fan de la localitat un indret especial al Maresme, l'únic de la comarca que va saber refer-se del cop que la fil·loxera va suposar per a les vinyes catalanes.

 

CULTURA I SOCIETAT

 

La cultura d'Alella té importants manifestacions com les festes populars. Una de les més emblemàtiques és la Festa de la Vellesa, que se celebra des de fa 50 anys en honor als avis i àvies del poble. La Festa Major de Sant Feliu, l'1 d'agost, i des de fa mes de 30 anys, la festa de la  Verema ha esdevingut la més popular del poble, amb una mostra de vins i de restauració.

 

Parlar d'Alella és també fer-ho sobre la figura de Gaudí: la principal petjada del modernisme al poble va lligada a la figura d'Antoni Gaudí i, singularment, al projecte que va realitzar el juliol del 1883 per a la Capella del Santíssim Sacrament de l'Església Parroquial de Sant Feliu d'Alella. A més, el poble disposa de més obres modernistes molt interessants per al visitant.

 

En l'aspecte social, Alella gaudeix de diversos equipaments com el Centre Cultural Can Lleonart, la Biblioteca, i el Poliesportiu i Piscina Municipal.